duminică, 15 iulie 2012

10 greseli care te-ar putea lasa fara prieteni


Cand apelezi la relatiile tale pentru a-ti gasi un loc de munca, ultimul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa iti enervezi prietenii.

Inainte de a da un telefon sau de a trimite un email, asigura-te cu nu incalci 10 reguli elementare ale relationarii interumane.

1) Nu este vorba doar despre tine in ecuatia aceasta. Daca iei legatura cu amicii tai doar cand ai nevoie de ceva, o sa fii respins. Gandeste-te mai degraba cum poti sa ii ajuti pe ceilalti, cum poti sa le oferi o oportunitate, cand au nevoie. Vei fi si tu rasplatit, la randul tau.

2) Nu formezi relatii adevarate. Relationarea nu tine de numarul de prieteni; e vorba de crearea unor contacte de calitate. Daca ii consideri pe ceilalti doar o moneda de schimb, o cale prin care poti sa iti largesti orizontul de prieteni, o sa esuezi lamentabil. Construieste relatii serioase de prietenie, nu falsuri grosolane, bazate pe interese si minciuni.

3) Nu te purta ca si cum ai detine timpul cuiva sau relatiile sale. Nu incerca sa iei toata mana, atunci cand cineva iti ofera un deget. Cand ceri o favoare, fii recunoscator, nu orgolios.

4) Gandeste-te si la ce vor altii, nu doar la scopurile personale. Inainte de a cere ajutor, gandeste-te la ce nevoi au ceilalti. In general, oamenii vor sa le oferi recunostinta, sa apreciezi efortul lor de a te sustine - si chiar sa le lauzi munca. Asigura-te ca le-ai spus aceste lucruri.

5) Nu iti asuma relatiile altcuiva. O cititoare a relatat cum a fost contactat de cineva pe Facebook, care a trimis cereri de prietenie catre toti prietenii sai, interconectati cu campul profesional in care individul vroia sa intre. "Multi dintre cei din lista erau prieteni personali, nu de la munca", a declarat cititoarea. Nu este etic.

6) Ai oferit ajutor si apoi ai disparut. Daca ajuti pe cineva, fa-o pana la capat. Cealalta persoana conteaza pe tine si ii va fi greu sa se descurce fara tine.

7) Ai mintit. Daca spui "X m-a sfatuit sa te sun" si se dovedeste ca X nu a spus asa ceva, o sa iti strigi imaginea.

8) Nu ai zis MULTUMESC. De fiecare data cand cineva te ajuta, spune MULTUMESC. Astfel, ti-ai asigurat o sustinere si pe viitor. Fie ca te-a pus in legatura cu cineva, ca ti-a oferit un pont, fii recunoscator.

9) Nu te-ai tinut de cuvant. Este frustrant sa investesti timp si energie in cineva care nu fructifica o sansa oferita. Asigura-te ca oferi un feedback, ca sa stie si ceilalti unde ai ajuns sau unde te situezi.

10) Nu relationezi. Crezi sau nu, aceasta izolare poate enerva la culme contactele tale. Este greu sa te motivezi, dar nu la fel ca ratarea rasunatoare a unei oportunitati.

http://www.manager.ro/articole/analize/10-gres...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Despre mine

Fotografia mea
Sunt pe internet , pentru Slava Lui Hristos si lucrez la Via Domnului ..Iubesc Ortodoxia ,,Credinta adevărată!

http://colajeortodoxe.blogspot.ro/

Arhivă blog